Point cloud, LOD, what's in a name?

3D-laserscanning, puntenwolk, LOD, ... Het alfabet van digitale meettermen kennen de landmeetkundige 3D-scanning experten van ADM BIM van a tot z. Een greep uit de taal van de landmeter-expert.

LOD: Level of Detail

LOD is een vaak voorkomende term die gebruikt wordt bij het opstellen van een BIM, Building Information Model en wordt ingevuld als ‘Level Of Detail’ of ‘Level Of Development’. LOD duidt op het detailniveau waarop een gebouw kan worden voorgesteld in een BIM-omgeving. De term wordt gevolgd door een getal, beginnend bij LOD 100 (volumes), LOD 200 (muren, niveaus en openingen), LOD 300 (LOD200 met helling en scheefstand, binnendeuren, …) tot LOD 400 (LOD 300 met opgedeelde constructies, meubels en zichtbare technieken).

3D-scanning aanvragen

Hoe hoger het LOD-niveau, hoe specifieker de meetinformatie

Er zijn dus diverse detailniveaus ofwel Levels of Detail. Hoe hoger het LOD-niveau, hoe meer informatie, en hoe gedetailleerder deze informatie is. Het gaat hierbij dan niet alleen om de grafische informatie, maar ook om de parametrische alfanumerieke gegevens. Voor een goed BIM-model zijn goede afspraken met de klant nodig: tot welk detailniveau, binnen welke tijd wordt het ontwerp verwacht en welke bijkomende plannen zijn er nog nodig?

Wat is een Point cloud of puntenwolk?

Een puntenwolk of pointcloud wordt gemaakt door een 3D-laserscanner of op basis van fotogrammetrie. Het aantal punten is afhankelijk van het aantal scanposities per ruimte en per gebouw. Hoe groter de gevraagde LOD, hoe meer scanposities. Zo’n puntenwolk gebruiken de 3D-scanning experten van ADM BIM om verschillende producten te maken zoals 2D-tekeningen of 3D-modellen. Ze zetten de puntenwolk via de Revit-software om naar dergelijke 2D/3D vectoriële tekeningen. Dit vraagt handmatig werk: de puntjes worden omgezet naar de gevraagde bouwkundige constructie zoals muren, deuren, ramen, spanten, vloeren en plafonds. Een groot deel van het werk is reeds geautomatiseerd via herkenningssoftware.

Soorten 3D-scanners

Er bestaan veel merken en types scanners, waarbij elke scanner zijn voordelen en nadelen heeft. ADM BIM werkt met de betrouwbare scanners van Faro, onder meer de types Focus S350 en S150, waarbij het getal het aantal meter aanduidt welke afstand je kan meten, (heen-terug). De graad van detail wordt uitgedrukt in aantal millimeter per meter (mm/m).

Neem contact op

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact