Scan 2 BIM: hoe werkt het?
Als landmeter meten we een bestaande infrastructuur met een 3D-laserscanner op, waarna we de scangegevens in een BIM verwerken. Maar een 3D-laserscan levert niet meteen een 3D BIM op. Het resultaat van een 3D-scanning is na verwerking een puntenwolk of point cloud met meetpunten. Met gespecialiseerde software zorgen onze landmeters voor een optimale conversie van de point cloud naar een BIM.
Scan-to-BIM voor gebouwen: wat zijn de voordelen van virtueel bouwen?
• Gebouwen modelleren om vanuit deze 3D-modellen plannen of hoeveelheden af te leiden.
• Fouten vooraf ontdekken en deze op de computer oplossen in plaats van achteraf op de werf.
• Gegevens uitwisselen tussen de verschillende partijen van een bouwproject.
• Uw bouwproject virtueel voorbereiden nog vóór de eigenlijke uitvoeringsfase van start gaat.
Bouwen met BIM: beter beheer van bouwprojecten
Bouwprojecten structureren en de samenwerking tussen alle bouwpartijen (aannemers, bouwpromotoren, architecten, installateurs, …) ondersteunen, dat is de basisidee van een BIM. Als een centraal digitaal model verzamelt het BIM alle informatie over een bepaald project en maakt het toegankelijk zodat er minder fouten bij de informatie-uitwisseling ontstaan.
Het belang van BIM
Het opstellen van een BIM wordt steeds belangrijker in deze digitale tijden waarin straten u binnenkort vertellen hoeveel parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn, uw kantoorgebouw zelf de pieken en dalen in energieverbruik opvangt en het afvalbeheer automatisch gebeurt.
Buiten de enorme meerwaarde die een 3D-model biedt voor visualisatie en statistiek kunnen we met een BIM ook verdiepingsplannen, gevelaanzichten en doorsnedes maken.