3D-scanning in het BIM-tijdperk: hoe meet je een loods in?

3D-laserscannen wordt steeds vaker gebruikt om ‘bouw informatie modellen’ (BIM) van gebouwen op te stellen. Dit gebeurt op basis van scans en de 3D-puntenwolk (point cloud). Dit noemen we ook wel scan-to-BIM. Bekijk hieronder hoe scan-to-BIM werkt.

In dit filmpje zie je welke stappen nodig zijn om van een bestaande toestand een BIM-model te maken aan de hand van 3D-laserscanning van een loods.

 

Eerst meten we de loods met de scanner op. Daarna laadt de ADM landmeter-expert de gegevens in een verwerkingsprogramma (Faro Scene) in. De gekoppelde point cloud exporteren we dan naar Revit (softwareprogramma) waar het BIM gemodelleerd wordt.

Wat is BIM?

Wilt u weten wat 3D-scanning kost? Vraag hier uw offerte aan.

3D-laserscanning levert hogere betrouwbaarheid

De landmeetkundige (BIM)experts van ADM Group kennen alle ins en outs van 3D-laserscannen, het opstellen van BIM’s en bouwkunde. Kennis van landmeetkunde is noodzakelijk voor het maken van een correcte BIM. 3D-scans verschaffen immers een hoger betrouwbaarheidsniveau dan 2D-plannen.

3D-scans spelen ook  een rol in andere fases van het BIM-proces. Ze zijn bijvoorbeeld een krachtig hulpmiddel voor continue archivering van het gebouw in een BIM-model.

Een BIM is gedurende de hele levenscyclus van een gebouw een intelligent hulpmodel voor alle betrokken actoren. De architect kan in de ontwerpfase aan het BIM-model nog extra gegevens toevoegen zoals types ramen, deuren, baksteen, leidingen enzovoort.

Ook voor een facility manager die het onderhoud van een gebouw moet verzorgen, is een BIM-model interessant. Hij kan bijvoorbeeld meteen zien om welk type van deuren of ramen (van welke fabrikant,…) het gaat, en hoeft niet in een berg van offertes te duiken.

3D-laserscannen of traditioneel meten?

Gebouwen worden nog vaak op een traditionele manier opgemeten. Wat zijn verschillen tussen een klassieke opmeting met een totaalstation of de 3D-laserscan meetmethode?

  • Met het totaalstation worden enkel punten die voor de grensbepaling van belang zijn opgemeten, zonder alle andere informatie die we met 3D-scanning wel kunnen opmeten.
  • De point cloud vormt een 3D-model, weliswaar bestaande uit miljarden meetpunten, dat onmiddellijk geïnterpreteerd kan worden. Doordat de scanner alles in zijn omgeving opmeet, is het niet meer nodig om terug te gaan. 
  • De verwerking van alle scandata en het uittekenen vragen meer tijd dan bij de klassieke meetmethode..

Conclusie:

ADM BIM, een afdeling van de ADM Group, maakt door zijn jarenlange expertise in het opmeten van gebouwen en terreinen de beste afweging van de juist meetmethode (TPS, 3D-laserscan of combinatie) afhankelijk van locatie, budget en tijd.

Neem contact op

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact