3D-scanning in het BIM-tijdperk: hoe meet je een loods in?
3D-laserscannen wordt steeds vaker gebruikt om ‘bouw informatie modellen’ (BIM) van gebouwen op te stellen. Dit gebeurt op basis van scans en de 3D-puntenwolk (point cloud). Dit noemen we ook wel scan-to-BIM. Bekijk hieronder hoe scan-to-BIM werkt.
In dit filmpje zie je welke stappen nodig zijn om van een bestaande toestand een BIM-model te maken aan de hand van 3D-laserscanning van een loods.
Eerst meten we de loods met de scanner op. Daarna laadt de ADM landmeter-expert de gegevens in een verwerkingsprogramma (Faro Scene) in. De gekoppelde point cloud exporteren we dan naar Revit (softwareprogramma) waar het BIM gemodelleerd wordt.
De landmeetkundige (BIM)experts van ADM Group kennen alle ins en outs van 3D-laserscannen, hetopstellen van BIM’s en bouwkunde. Kennis van landmeetkunde is noodzakelijk voor het maken van een correcte BIM. 3D-scans verschaffen immers een hoger betrouwbaarheidsniveau dan 2D-plannen.
3D-scans spelen ook een rol in andere fases van het BIM-proces. Ze zijn bijvoorbeeld een krachtig hulpmiddel voor continue archivering van het gebouw in een BIM-model.
Een BIM is gedurende de hele levenscyclus van een gebouw een intelligent hulpmodel voor alle betrokken actoren. De architect kan in de ontwerpfase aan het BIM-model nog extra gegevens toevoegen zoals types ramen, deuren, baksteen, leidingen enzovoort.
Ook voor een facility manager die het onderhoud van een gebouw moet verzorgen, is een BIM-model interessant. Hij kan bijvoorbeeld meteen zien omwelk type van deuren of ramen (van welke fabrikant,…) het gaat, en hoeft niet in een berg van offertes te duiken.
3D-laserscannen of traditioneel meten?
Gebouwen worden nog vaak op een traditionele manier opgemeten. Wat zijn verschillen tussen een klassieke opmeting met een totaalstation of de 3D-laserscan meetmethode?
Met het totaalstation worden enkel punten die voor de grensbepaling van belang zijn opgemeten, zonder alle andere informatie die we met 3D-scanning wel kunnen opmeten.
De point cloud vormt een 3D-model, weliswaar bestaande uit miljarden meetpunten, dat onmiddellijk geïnterpreteerd kan worden. Doordat de scanner alles in zijn omgeving opmeet, is het niet meer nodig om terug te gaan.
De verwerking van alle scandata en het uittekenen vragen meer tijd dan bij de klassieke meetmethode..
Conclusie:
ADM BIM, een afdeling van de ADM Group, maakt door zijn jarenlange expertise in het opmeten van gebouwen en terreinen de beste afweging van de juist meetmethode (TPS, 3D-laserscan of combinatie) afhankelijk van locatie, budget en tijd.